Articol respiratie.

In articolul de astazi nu vreau sa iti prezint zeci de beneficii ale respiratiei si nici sa iti amintesc sa respiri de minim de 2 ori pe zi.

Nu iti voi prezenta nici 5 pagini despre acest subiect pe care le gasesti pe orice site sau despre modul cum respiratia iti activeaza chakrele (desi asta ar putea fi adevarat si util) ci vreau sa iti spun strict 2 lucruri care eu cred ca sunt importante si pe care le-am aplicat.

  • Respiratia abdominala.

Poate ai mai auzit, daca nu, atunci cauti pe net si citesti cele 5 pagini plictisitoate de care iti spuneam mai sus. Intre timp eu iti spun pe scurt cum respiri abdominal.

SImplu: pui o mana pe piept si una pe buric.

Cand respiri in mod normal ar trebui sa se miste mana de sus, care sta pe piept. Ei, in acest moment incearca sa te concentrezi si sa respiri astfel incat sa se miste mana de jos, de pe buric. La inceput pare ciudat, ca si cum ai manca cu stanga, dar pe urma devii din ce in ce mai bun la acest mod de a respira care nu iti este deloc familiar.

La ce ajuta asta ? Sunt cateva surse ( vezi cele 5 pagini ) care spun ca este o respiratie completa, insa pe mine m-a ajutat atunci cand am avut crampe la stomac. Concentrandu-ma si respirand abdominal cumva am detensionat zona ( asa imi explic eu ) si durerile din timpul efortului au inceput sa treaca.

Un alt efect advers pe care l-am observat atunci cand respir in acest mod pe bicicleta, este ca incepe sa scada usor pulsul.

  • Fie respiratie abdominala, fie normala – rezulta o crestere a puterii.

Stiam conceptul, insa a trebuit sa dau un scurt search pe google pentru a putea sa iti explic concret ce se intampla in timpul procesului. Astfel, de unde rezulta putere datorita respiratiei ?

Cand facem efort si respiram, oxigenul ajunge in plamani, dupa care in sange si intr-un final ajunge la muschi. Un muschi oxigenat mai bine, ofera performante mai bune.

Care este motivul pentru care Lance Armstrong facea transfuzii de sange ? Raspuns: Pentru a avea sange oxigenat, proaspat si cu valori nutritionale mai bune, globule rosii mai multe, etc.

Ok, dar nu ti-am spus nimic nou sub soare pana aici.

Ce mi se pare interesant, este ca iti poti imbunatati performantele pe bicicleta daca respiri putin mai adanc de cateva ori, poate uneori inaintea unei urcari. Pentru ca astfel vei ridica putin nivelul oxigenului din sange ceea ce rezulta -> in performante mai bune: tolerarea acidului lactic mai bine multumita sangelui oxigenat.

Probabil ca daca vom discuta cu cercetatorii britanici, ei vor spune ca aparatele de masura au inregistrat si usoare valori mai mari ale Watt-ilor de care suntem capabili in urma unei respiratii mai adanci.

Pe data viitoare,

 

Daca ti-a placut, arata-mi aici:

Lasă un răspuns