De ce nu mai particip la unele competitii.

Imi place sa concurez, sa merg in locuri noi si sa ma intalnesc cu oameni. Am avut parte de sezoane cu peste 30 de competitii, iar de-a lungul timpului am luat startul la peste 200 in ultimii 10 ani. Sezonul trecut 2018 a fost chiar cel mai bun de pana acum:

 • Campion National XCO 2018
 • Castigator in Cupa Nationala de Marathon dupa 5 etape de aprox. 80-90 km fiecare
 • Locul 2 in Cupa Nationala de XCO

In 2018 am doborat recordul si am pornit de 36 de ori intr-o competitie. A fost nevoie sa fiu plecat si o luna de acasa. A fost deosebit, mi-am dorit aceste lucruri, iar momentele si oamenii vor fi de neuitat.

Insa vreau sa trag o concluzie care poate va fi utila cuiva, poate unii organizatori vor face vreo schimbare in bine, altfel nu cred ca ne indreptam in directia buna, va spun imediat de ce.

Lucruri pe care le-am observat, cu care m-am intalnit, m-am lovit de ele si care m-au dezamagit:

 • Taxe de 100 lei la cupele nationale, iar pachetul de start este aproape 0, adica un baton.
 • Participi, castigi, esti pe podium, iar premii in bani nu exista.
 • Participi si dupa 80 de km ajungi primul la linia de sosire, iar premiul este egal cu taxa de inscriere (etapa de cupa nationala)
 • Dupa ce ai participat la 5 etape de cupe nationale in 5 locatii prin tara, fiecare in alt colt (transport, cazari,costuri,etc) si castigi locul 1 ….ai castigat de fapt nimic. (un tricou si o medalie). Frumos, dar nemotivant sa mai facem asta a 2-a oara.
 • Un lucru pe care trebuie sa il stiti, este ca pentru a concura in Cupa Nationala, clubul tau are nevoie de licenta, tu ai nevoie de licenta de sportiv, pe langa asigurare, vizite pe la doctori care sunt partial pentru binele tau, dar pe scurt cateva cheltuieli in plus, dupa care recompensa pentru a face toate acestea este 0 si care ma duce la intrebarea de ce sa mai facem asta ? Motivele interioare le avem fiecare si nu ducem lipsa de ele, dar organizatorii ce motive ne ofera ?
 • Geiger Mtb Challenge – am o mare admiratie pentru acesti oameni si acele trasee, pe cuvant sunt printre cele mai frumoase pe care am participat, iar munca lor sunt convins ca este pe masura. Insa daca in 2011 ocupam locul 2 la juniori, la traseul scurt (45km) si la podium erau 200 lei in plic, in 2019 la traseul lung (80 km) la 19-29 ani nu exista premiu in bani oricat de bun ai fi.
 • La Triada, dupa 3 etape de 80 km fiecare, in alta locatie (cheltuieli aferente,idem mai sus), locul 2 primeste un plic cu 200 lei cu care poate merge la Romaniacs sa isi cumpere o sapca. Despre ce vorbim ?
 • PS: Am mai auzit printre voi varianta aceea ca la amatori nu trebuie sa fie premii in bani, eu sunt de parere ca orice categorie trebuie sa fie de sine statatoare, adica si la 50+, la fel ca si la <18 ani trebuie motivati financiar primii 3, ca doar de aceea sunt primii 3, restul de 97% pedaleaza de fun, iar cei de la Elite traiesc din asta, de aceea au premii mai mari. Nu vrea nimeni sa se imbogateasca din premiile de la concursuri, dar nici sa primesti ca premiu rucsace, sepci si plasturi. Pentru ca stai si te uiti la ele tamp (cum altfel dupa 80 de km pedalati) si te intrebi, de ce ai facut asta ? Ok, de data asta ti-a placut, a fost frumos si soare, dar data viitoare ?

Pentru ca sa nu inchei intr-o nota negativa, vreau sa apreciez anumite competitii. Am fost placut surprins sa ajung la Tulcea si sa cunosc organizatorii de la Explorer Mtb Challenge, etapa 4 din cupa nationala de marathon. Acolo pana si barmanul stie despre ce e vorba. Cand l-am intrebat cum au reusit sa fie cupa nationala, mi-a raspuns direct: „Pentru ca ne-am dorit mult si unde iti doresti cu sufletul, se intampla !”

La acest concurs am observat primul organizator care a facut diferenta intre sportivii legitimati si cei nelegitimati (taxele de care spuneam mai sus). Au fost si premii in bani, nu s-a imbogatit nimeni, dar am avut o experienta frumoasa in zona cu cei mai vechi munti din Europa.

Apoi am apreciat foarte mult ultima etapa din Cupa de Marathon, care s-a desfasurat la Deva. A fost cel mai frumos si complet traseu dintre cele 5 etape. Chiar daca nu au fost banuti la podium, cel putin a fost un voucher de 500 lei cu care ai mai schimbat cate ceva la bicicleta.

Recent am avut placerea sa observ la Miercurea Ciuc un organizator care chiar incurajeaza sportivii. In cadrul competitiei a premiat practic 2 competitii (in bani):

 1. Campionatul national cu toate categoriile sale (Elite, Amatori Open, Masters1,2,3 atat Masculin cat si Feminin.
 2. Separat a premiat amatorii (fara licenta) la toate categoriile de concurs.
 3. Mai mult, au avut si 2 trasee.
Deci se poate…

Si nu sunt singurii, am mai vazut concursuri care au avut premii consistente si care au facut totodata donatii de 50.000 Ron din toata taxa de inscriere (vezi Cheile Nerei MTB), apoi inca mai sunt concursuri cu premii in bani si fara taxa de inscriere (ai citit bine). Deci se poate, nu sunt scuze.

Apoi mai este tot acest mister legat de premii la aproape toate concursurile. Nu se afiseaza din frica ca nu mai vin concurentii ?

Taxele de participare care cresc la fiecare termen pot fi afisate clare pe site, in mailul pe care il trimiteti, pe facebook (deci in 3 locuri) ? La premii de ce atata mister ? Poate avem de ales intre 2 concursuri, poate intre 2 trasee, poate ne facem si noi niste calcule sa mai ramanem cu banuti de o maslina la final dupa ce tragem de noi.

Tot respectul pentru toti organizatorii, stiu ca nu este asa usor precum scriu eu aici, dar daca exista exemple ca se poate, sunati acei oameni si intrebatii cum fac ei. In esenta ceea ce va cer prin acest articol, este sa respectati si voi sportivii care va trec pragul sau linia de start/finish, unii din locuri in care nu ati ajuns pana acum.

Acum ca mi-am spus Off-ul, va doresc spor la pedalat, macar de fun ! Caci cei care au avut ambitii de mai mult, s-au lasat cam multi dintre ei, exact din cauza celor spuse mai sus.

Daca ti-a placut, arata-mi aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *