Primul sezon pe 29-er: Beneficii, Impresii, Concluzii.

Un interviu cu Ciprian Mada dupa primul sezon pe 29-er :

“Povestea mea din ultimii 10 ani în sportul cu pedale e lungă si hilară.

Sunt din categoria celor care au pedalat de când se știu, având tot felul de biciclete. De asemenea, eram din categoria celor care considerau ca bicicleta e aceeași indiferent de mărime, echipare sau numele care e inscripționat pe cadru; asta până cand nu m-am urcat pe o bicicleta cu un nume sonor echipata cu alte nume sonore si am constatat ca tot ce stiam pana atunci era complet greșit.

Indiferent de pregătirea fizica sau de rolul pe care îl are bicicleta in viața ta, totul este mai ușor când, bicicleta pe care o ai, nu este una de duzină.

Plăcerea de a face mișcare este data de efortul depus, care este mai mic atunci când rulmenții, lagărele, rotițele, lanțul, deraioarele si toate mecanismele ce alcătuiesc bicicleta, colaborează bine si nu se împotrivesc una celeilalte.

Ani de zile am pedalat pe o bicicleta “de duzină”, cu roți de 26″, cu echipare Shimano “entry level”. În timpul primului concurs la care am participat, am constatat că ceva nu fac bine. Pe urcări și chiar pe plat, treceau unii concurenți pe lângă mine, fără să pară că fac efort prea mare. Eram destul de în formă și singurul lucru ce nu-l făceam bine, era faptul ca eram “rider” pe o bicicletă care avea altă menire.

Așa am ajuns sa-mi iau prima bicicletă (la mana a doua) cu nume sonor și echipare de ultimul răcnet, dar tot cu roti de 26″. Avea să-mi fie “fidelă” la bine si la greu 5 ani, pană când i-am îndoit superba furcă Marzzochi Bomber. Oricum deja încolțise gândul de a o pensiona și a trece la un 29-er.

Povestisem cu multă lume, dar Sergiu Paraschivu cu care mă antrenam deja de 2 ani, îmi tot spunea să nu o schimb, atât timp cât mă simt bine pe ea.

Giocamp-ul din toamna anului 2020 a coincis cu momentul in care “scumpa” mea de 26″ era grav accidentată si nu aveam cu ce participa la eveniment. Atunci am urcat prima data pe un 29-er… de împrumut. A fost momentul potrivit, putând compara cum se comportă un 29-er (pe traseele dificile de la Brebu Nou) versus 26″.

1. Ce diferente ai observat tu fata de 26?

La prima vedere diferența cea mai mare e din punct de vedere al stabilității. Te face să simți că, nu poți sa părăsești “cocpitul” peste ghidon, … deși am reușit la un moment dat 😊,  bineînțeles neplanificat. A doua observație, e ușurința cu care poți aborda denivelările și obstacolele pe care roata de 26″ nu le putea trece, fără un efort din partea mea.

Un alt aspect pe care inițial l-am pus la categoria minusuri, ar fi faptul că la început, pe pantele foarte abrupte nu reușeam să urc cu 29-er-ul deși cu 26″ urcam. Acest minus a dispărut după ce am învățat să mut centrul de greutate acolo unde trebuie.

2. Cum s-a modificat perceptia ta, adică ce credeai înainte de 29 si ce crezi acum după 1 an? E la fel cum credeai înainte să ai?

Tot ceea ce credeam înainte despre un 29-er era adevărat. Toate deducțiile și calculele bazate pe matematică, fizică și logică 😁 făcute în legătură cu ce ar fi mai bun la un 29-er, erau adevărate. Mi-era frică de faptul că fiind mai mari rotile și implicit mai lungă bicicleta, virajele vor fi mai greu abordabile. FALS. M-am obișnuit repede și cu acest aspect.

3. Ce plusuri sunt?

Fiind mai înaltă … vezi mai departe :-))

  • Stabilitate mai mare pe coborâri sau urcări abrupte;
  • Randament mai bun pe urcări, la rapoarte identice comparativ cu 26″
  • Viteza mai mare datorită roților mai mari
  • Abordarea ușoară a denivelărilor, rock garden-urilor, șanțurilor, etc. față de roata de 26″

4. Ce minusuri?

Care minusuri?

Până te obișnuiești cu dimensiunile, direcția si manevrabilitatea este mai greoaie în curbe.

5. Ai mai trece inapoi pe 26?

26″ It’stime to say goodbye,… and  never come back :-))

6. Crezi că ești mai performant pe 29?

Cu siguranță da!

29-er

7. Pe care bicicletă te simți mai in siguranta? 26 sau 29?

Cum spuneai tu Sergiu, dacă te simți bine pe bicicletă nu o schimba, deoarece acest “simți bine” spune multe, în special și cel mai important, spune că te simți în siguranță. După un an de la “upgrade”, pot spune ca mă simt mai în siguranță pe 29-er.

Cu siguranță băieții și (de ce nu) fetele din categoria elite, sunt mai în măsura să răspundă la aceste întrebări, dar m-am simțit onorat să răspund la întrebările de mai sus, eu fiind în categoria amatorilor 🙂 ”

 

 

Daca ti-a placut, arata-mi aici:

Lasă un răspuns